AUTOMOBILE ŞI MATERIALE.

CALEA NOASTRĂ SPRE O MAI MARE SUSTENABILITATE, DEMONSTRATĂ DE NOUL BMW iX.

Vizualizează videoclipul şi află cum se combină perfect inovaţia şi luxul la noul BMW iX. Dacă faci clic pe „Vreau această configuraţie”, poţi adapta şi configura modelul nostru BMW iX preconfigurat cu scaune fără piele, panou de operare certificat FSC şi alte aspecte sustenabile care se potrivesc cerinţelor tale.

Vreau această configurație

PLĂCEREA ELECTRIZANTĂ DE A CONDUCE, ÎN FORMA SA CEA MAI SUSTENABILĂ.

Explorează întreaga gamă a plăcerii electrizante de a conduce automobilele electrice BMW:

  • Se strecoară aproape în linişte prin oraş şi pe distanţe mai lungi
  • Acceleraţie lină la plecarea de pe loc
  • Plăcerea pură de a conduce – lipsit de gaze de eşapament şi emisii locale

Explorează automobilele electrice BMW

Aplicaţia My BMW. LEGĂTURA DIRECTĂ CU MODELUL TĂU BMW.

Caracteristicile de condus sunt vizibile permanent, pentru mai multă distracţie şi eficienţă la volan:

  • Analizează datele personale de deplasare cu funcţia „Călătoriile mele”
  • Date directe despre eficienţa la volan şi consumul de combustibil
  • Servicii inteligente care susţin e-mobilitatea

Află mai multe

Descarcă aplicația My BMW

MATERIALE RECICLATE - REUTILIZARE ÎN LOC DE ELIMINARE.

Năvoade.

Panourile de podea ale BMW iX şi ale noului BMW X1 sunt confecţionate dintr-un fir de plastic care foloseşte ca materie primă năvoade de pescuit scoase din uz, pardoseli şi resturi din producţia de mase plastice. Un nou proces de reciclare, încă unic, va converti în viitor năvoadele şi undiţele într-un plastic reciclat de înaltă calitate, care va fi utilizat la Noua Clasă începând din 2025. Componentele panourilor utilizate la interior şi la exterior conduc la emisii de CO₂ cu 25% mai reduse faţă de componentele produse convenţional.

Reciclare plastice.

La multe componente ale unui automobil BMW sunt folosite materiale reciclate. De exemplu, la ghidajele pentru barele-spoiler, la substructura panourilor portierelor, la capacul panoului parbrizului şi la cadrul capotei faţă ale BMW iX, care sunt toate fabricate 100% din plastic reciclat.

Fibre de cactus.

În colaborare cu mai multe companii start-up, Grupul BMW dezvoltă suprafeţe inovatoare bazate pe produse biologice. Noul material Deserttex™, de exemplu, este confecţionat din fibre de cactus pulverizate şi o matrice din poliuretan bazată pe materiale biologice. Astfel, evitarea produselor de origine animală se poate combina cu o reducere semnificativă a emisiilor de CO₂.

VOPSELURI AUTO MAI SUSTENABILE, DIN BIOMASĂ.

Atelierele de vopsitorie din fabricile europene ale Grupului BMW folosesc vopseluri mate care nu sunt produse din ţiţei, ci din materii prime regenerabile, precum deşeuri biologice. În plus, fabricile Grupului BMW din Rosslyn şi Leipzig folosesc şi un strat de protecţie anti-coroziune fabricat sustenabil. Reducerile de emisii de CO₂ într-un proces certificat de TÜV se ridică la peste 15.000 de tone în perioada 2022-2030.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PE TEMA AUTOMOBILE ŞI MATERIALE.

Amprenta de CO₂ a modelului pur electric BMW iX3, de exemplu, este cu 30% mai favorabilă decât la un BMW X3 sDrive20d luat ca referinţă, dacă se foloseşte energia electrică medie disponibilă pe piaţa europeană (pe baza unui consum conform ciclului legal WLTP). Dacă bateria se încarcă exclusiv cu energie electrică din surse regenerabile, economiile de emisii de CO₂ ajung până la 60%.

Grupul BMW are experienţa a peste 1 milion de automobile electrificate în ultimii 10 ani. Prin urmare, atunci când achiziţionezi un automobil BMW plug-in hybrid sau un automobil electric BMW i nou, vei primi o garanţie extinsă pentru sistemul de stocare de înaltă tensiune până la un kilometraj de 160.000 km.

Vizitează https://bmw-autocobalcescu.ro/garantia-bmw/ pentru a afla mai multe despre condiţii.

O baterie litiu-ion include patru componente: catod, anod, separator şi electrolit. Factorii cheie legaţi de calitatea bateriei sunt reprezentaţi de cantităţile precise şi de calitatea părţilor constitutive - dar şi de combinarea şi prelucrarea componentelor individuale.

Prin utilizarea de materii prime regenerative şi fibre naturale, de plastic reciclat, de alternative vegane la piele, precum şi de textile reciclabile, Grupul BMW încearcă să crească nivelul general de conştientizare privind materialele durabile, oferind o perspectivă transparentă asupra traseului său spre un viitor sustenabil.
Din punctul de vedere al Grupului BMW, doar o abordare holistică în ceea ce priveşte materialele tradiţionale şi materialele noi va putea reduce sustenabil emisiile de CO₂ pe termen lung. Din acest motiv, Grupul BMW nu doar accelerează dezvoltarea cu succes a unei pieţe pentru materialele alternative, dar intensifică şi colaborarea cu start-up-urile inovatoare în domeniul materialelor viitorului.

La titlul „Proiectare pentru reciclare”, Grupul BMW tratează dezvoltarea şi producţia fiecărui automobil BMW nou ca un element care pune bazele unei metode de reciclare compatibile cu mediul. Aceasta include şi bateriile de înaltă tensiune ale automobilelor electrice aflate la sfârşitul ciclului de viaţă. În afară de utilizarea alternativă ca unităţi staţionare de stocare a energiei electrice pentru stabilizarea reţelei publice de electricitate, Grupul BMW colaborează cu diferiţi parteneri pentru a dezvolta reciclarea şi pentru stabilirea unor cicluri închise de materiale (circularitate) pentru celulele bateriilor.

CIRCULARITATE ŞI RESURSE.

DESCOPERĂ PUTEREA CIRCULARITĂŢII.

VIZIUNEA NOASTRĂ: CONSTRUIM MAŞINILE DE MÂINE DIN CELE DE ASTĂZI.

Gestionarea responsabilă a resurselor joacă un rol esenţial pentru Grupul BMW. În acest proces, ne dorim să continuăm să utilizăm materii prime care respectă cele patru principii ale economiei circulare:

RE:GÂNDIM – A crea gândindu-ne la economia circulară este prioritatea noastră în tot ceea ce facem

RE:DUCEM – A face mai mult cu mai puţin, ori de câte ori putem

RE:FOLOSIM – Extinderea valorii produselor noastre cât de mult putem

RE:CICLĂM – Păstrarea resurselor în buclă pentru o perioadă cât mai lungă posibil

Află mai multe

BMW i VISION CIRCULAR.

RE:GÂNDIM, RE:DUCEM, RE:FOLOSIM ŞI RE:CICLĂM. BMW i Vision Circular a fost conceput respectând principiile noastre pentru economia circulară. Astfel, acest automobil-concept complet electric şi compact, cu accent pe sustenabilitate şi lux, reprezintă o fereastră spre viitor.

Află mai multe despre aplicaţia BMW i Vision Circular

CELE PATRU ETAPE ALE CICLULUI DE VIAŢĂ AL UNEI CELULE DE BATERIE.

Dezvoltare.

În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule din München, Grupul BMW face cercetări privind compoziţia chimică ideală a celulelor dintr-o baterie litiu-ion. Aceasta implică un proces elaborat de dezvoltare a componentelor catod, anod, separator şi electrolit.

Utilizare în automobil.

Automobilele electrice din ziua de astăzi ating deja o autonomie care depăşeşte 600 km cu o singură încărcare, iar tendinţa este de creştere. Experienţa arată că automobilele electrice pot să ajungă la acelaşi kilometraj ca şi omoloagele lor convenţionale fără a fi necesară schimbarea bateriei de înaltă tensiune.

A doua viaţă.

După utilizarea intensivă a bateriei litiu-ion în automobil, este posibilă continuarea utilizării acesteia timp de mulţi ani ca unitate de depozitare staţionară în ferme de baterii, de exemplu, înainte de a intra în procesul de reciclare.

Reciclare.

Materiile prime ale celulei de baterie pot fi reprelucrate. În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule, Grupul BMW dezvoltă reciclarea materiilor prime secundare pentru următoarea generaţie de celule de baterie. Acesta marchează sfârşitul ciclului de viaţă al celulei de baterie – ciclu care poate începe din nou şi din nou.

ENERGIE EOLIANĂ, ENERGIE SOLARĂ ŞI TEHNOLOGII INOVATOARE.

DOUĂ FABRICI. DOUĂ EXEMPLE.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND CIRCULARITATEA ŞI RESURSELE.

Economia circulară – denumită şi circularitate – se referă la principiul potrivit căruia produsele sunt reutilizate pentru noi produse sau materiale după utilizarea lor iniţială ca materie primă.

Protejarea şi menţinerea mediului, folosirea resurselor valoroase de mai multe ori şi asigurarea generării unei cantităţi mai mici de deşeuri – iată ce urmăreşte Grupul BMW prin cele patru principii ale economiei circulare. În plus, utilizarea de materiale alternative (de ex. aluminiu) permite realizarea unor reduceri a emisiilor de CO₂. Inovaţia este cheia pentru realizarea unei economii circulare.

Fabricile Grupului BMW promovează permanent protecţia mediului prin transformări centrate pe sustenabilitate şi pe utilizarea de materiale din surse regenerabile. Folosim măsura cea mai eficace în funcţie de condiţiile existente şi de locaţie. Aceasta include energie electrică ecologică regională din hidroenergie, cum este cazul la fabricile Grupului BMW din München şi Dingolfing, din instalaţii fotovoltaice în fabricile BBA din Shenyang, China, şi dintr-o instalaţie de biogaz la aproximativ 100 km de fabrica Grupului BMW din Rosslyn, Africa de Sud, sau din energie eoliană în fabrica Grupului BMW din Leipzig.

PRODUCŢIE ŞI LANŢUL DE APROVIZIONARE.

MĂSURI PENTRU MAI MULTĂ SUSTENABILITATE LA LOCAŢIILE DE PRODUCŢIE BMW.

Centrarea pe sustenabilitate şi proximitatea faţă de client este o caracteristică distinctivă a Grupului BMW. Iată de ce producem direct la faţa locului pe întreg mapamondul, menţinând standarde de calitate şi de siguranţă uniforme.

BMW ÎŞI ASUMĂ RESPONSABILITATEA.

Sustenabilitatea acoperă multe aspecte în cadrul BMW: de la inspectarea lanţurilor noastre de aprovizionare până la sprijin pentru programe externe, facem tot ce putem pentru a ne micşora cât mai mult amprenta ecologică.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE PRODUCŢIE ŞI LANŢUL DE APROVIZIONARE.

Asigurarea respectării standardelor de mediu şi sociale în reţeaua de furnizori este scopul declarat al Grupului BMW. Acest lucru include în special respectarea drepturilor omului şi extracţia durabilă de materii prime. Riscurile potenţiale se nasc, mai presus decât orice, în producţia şi prelucrarea ulterioară a 37 de materii prime şi grupe de materiale care sunt relevante pentru noi. Exemplele includ cauciucul natural, tungstenul, litiul şi cobaltul. Abordăm aceste riscuri prin măsuri standardizate, preventive şi reactive, personalizate pentru fiecare tip de materie primă, precum şi cu măsuri specifice Grupului BMW.

Grupul BMW aplică un mare număr de măsuri pentru a asigura respectarea standardelor de mediu şi sociale în cadrul reţelei de furnizori. BMW solicită tuturor furnizorilor să implementeze un program eficace de managementul protecţiei mediului, să respecte standardele de mediu şi să reducă permanent la minimum consumul de resurse şi impactul asupra mediului (energie, apă, deşeuri, emisii, etc.). Pentru monitorizarea conformităţii sunt întreprinse diferite acţiuni, de exemplu audituri.

Emisiile de CO₂ apar, de exemplu, ca urmare a combustiei materialelor carbonifere, precum petrol, cărbune şi lemn. În consecinţă, cantitatea emisiilor de CO₂ a crescut într-un ritm colosal după industrializare. Emisiile de CO₂ sunt generate de producătorii de electricitate şi căldură, dar şi de industrie şi de gospodăriile private. În industria auto, se generează emisii de CO₂ în producţia, utilizarea şi eliminarea automobilelor. Iată de ce Grupul BMW încearcă să abordeze toate aceste trei domenii pentru a reduce emisiile de CO₂.

Trecerea la un model BMW electrificat poate reduce amprenta individuală de CO₂ în timpul utilizării, comparativ cu un automobil dotat cu un motor clasic de combustie. N/A for RO Mai mult, aplicaţia My BMW [soluţii digitale în sprijinul e-mobilităţii] oferă servicii inteligente pentru un stil de condus care pune accent pe conservarea resurselor.

Află mai multe la https://bmw-autocobalcescu.ro/my-bmw-app/

SOCIAL ŞI GUVERNANŢĂ.

AFLĂ MAI MULTE – CU PODCASTURILE BMW.

Descoperă idei noi şi fascinante de sustenabilitate la BMW prin intermediul podcasturilor create de angajaţii noştri.

Explorează acum toate episoadele podcasturilor

FAŢA SUSTENABILITĂŢII.

PRIN SCHIMBURI CU EXPERŢII NOŞTRI.


MAI MULTĂ BIODIVERSITATE PRIN ALBINE LA LOCAŢIE.

În afară de obiectivele sale constante în domeniul sustenabilităţii, Grupul BMW face front comun cu angajaţii săi pentru implementarea a numeroase iniţiative mărunte care au ca scop protejarea mediului şi a speciilor. Indiferent dacă vorbim de München, Leipzig, Regensburg, Berlin sau Dingolfing: diverse specii şi colonii de albine şi-au găsit o nouă casă la diferitele locaţii ale Grupului BMW din Germania. Ideea a pornit de la angajaţi, reprezentând o contribuţie importantă pentru o mai mare biodiversitate.

RESPONSABILITATEA SOCIALĂ ÎN CADRUL GRUPULUI BMW.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND DOMENIUL SOCIAL ŞI DE GUVERNANŢĂ.

Angajamentul pentru sustenabilitate face parte din filosofia Grupului BMW. În calitate de companie cu o forţă de muncă multinaţională şi cu locaţii pe cinci continente, facem parte din societate şi ne acceptăm responsabilitatea. Ne-am asumat angajamentul pentru comunicare interculturală, educaţie cu fundamente solide pentru copii şi tineri, precum şi pentru siguranţa în trafic. Implicarea voluntară a angajaţilor noştri aduce o contribuţie cel puţin la fel de importantă la responsabilitatea socială a Grupului BMW ca şi Fundaţia Herbert Quandt BMW, o organizaţie independentă a companiei.

Prin BMW iFACTORY, Grupul BMW prezintă o strategie revoluţionară pentru producţia automobilului viitorului. Implementarea BMW iFACTORY are loc în toate fabricile Grupului BMW din întreaga lume. În acelaşi timp, această iniţiativă stabileşte noi repere în domeniul protecţiei climatice şi al competitivităţii, prin tehnologii de producţie flexibile, eficiente şi digitale. Proiectul pionier este noua fabrică din oraşul Debreţin din Ungaria, care urmează să producă Noua Clasă pur electrică începând din 2025.

Grupul BMW vede diversitatea ca pe un punct forte. Iată de ce folosim cursuri de instruire, discuţii şi dialoguri pentru a spori nivelul de conştientizare în rândul angajaţilor şi personalului de conducere cu privire la contribuţia pozitivă pe care o aduce diversitatea în cadrul companiei. Mai mult, Grupul BMW promovează diversitatea şi egalitatea de şanse în ceea ce priveşte dezvoltarea personalului. Principiile cheie, precum protecţia împotriva discriminării, egalitatea de tratament pentru toţi angajaţii şi respectul în activitatea de zi cu zi sunt ferm ancorate în orientările noastre, care includ Codul de Conduită al Grupului BMW sau Codul Grupului BMW privind Drepturile Omului şi Condiţiile de Muncă.

Prin angajamentul său social, Grupul BMW aspiră să satisfacă anumite nevoi şi să obţină un impact pe termen lung. În centrul acestor preocupări sunt plasate proiectele pe care le putem sprijini personalizat, prin competenţele noastre. În locaţiile noastre, dezvoltăm proiecte educaţionale care au ca scop facilitarea intrării pe piaţa muncii a tinerilor, deschizându-le astfel oportunităţi mai bune în viaţă. În colaborare cu Alianţa Organizaţiei Naţiunilor Unite a Civilizaţiilor (UNAOC), am acordat cu regularitate Premiul pentru Inovaţie Interculturală, începând din 2011. Premiul a fost acordat acelor proiecte care caută soluţii constructive pentru tensiuni şi conflicte interculturale.


RAPORTUL GRUPULUI BMW.

Veţi găsi în Raportul Grupului BMW toate informaţiile privind sustenabilitatea în cadrul Grupului BMW, precum şi obiectivele şi strategiile noastre. Grupul BMW a primit în 2022 premiul Construirea Încrederii Publice pentru cea mai bună raportare a sustenabilităţii în rândul companiilor DAX 40. Anual, acest premiu acordat de un juriu independent confirmă credibilitatea şi transparenţa.

Descărcare raport în format PDF